Over ons

Met meer dan 70.000 bezoekers per jaar, wekelijks culturele evenementen, festivals, een groot terras met bar en keuken, een eigen skateschool en skatecamp, is Pier15®️ een plek waar je jezelf blijft uitdagen en ontwikkelen.

Wij zijn Pier15®️

Pier15®️ is een bolwerk van skatecultuur, inclusief de diverse groepen en uitingen die daar bij horen. Onze missie is om de stad spannender, leuker, interessanter en vooral een gekkere stad te maken.

Bij Pier15®️ hebben we de onbedwingbare behoefte om onze (skate)cultuur en gedachtegoed met elke inwoner of bezoeker te delen. Skateboarden is niet alleen een sport op vier wieltjes, maar een stroming binnen de jongerencultuur. Een stroming die je laat experimenteren en ontwikkelen, en je uiteindelijk een rijker mens maakt.

Dit is onze manier

Om ons doel te bereiken zetten we een breed scala aan middelen in: muziek, sport, exposities, performance art, film, talkshows; niets is ons te gek. Pier15®️ is gelegen op het rauwe en industriële Haveneiland. Het skatepark en café, als warme kern, in een oude fabrieksloods. Gecombineerd met ons buitenterrein met een terras, ter grootte van een voetbalveld, skatebowl, freerun parkour en basketbal court, op een voormalig overslag terrein. De perfecte omgeving voor een avontuurlijke ervaring.

Hoewel de roots van Pier15®️ bij het skateboarden liggen, is deze plek voor een ieder die het aandurft. Ons programma is niet makkelijk te definiëren. Soms klein en puristisch, andere keren massaal en groot. Wij denken niet in hokjes, maar zijn gericht op de mens en hun behoeftes. Samenkomen, je laten inspireren en ervaringen delen, is voor ons het grootste goed.

Hoe het allemaal begon

Breda is een historische vestingstad, zelfs de skatecultuur heeft hier een plekje in de historie. Al in de jaren ’90 was er een grote groep creatievelingen, die door skateboarden en kunst zich uitten binnen Breda. Waarbij de legendarische spots: het stadskantoor en skateshop BONK, de verzamelplekken waren voor de community.

Uit deze groep skateboarders zijn ontzettend veel professionele makers voortgebracht, op het gebied van grafische vormgeving, muziek, filmmakers en illustratie. Daarbij hebben ze nooit hun liefde voor skateboarden onder stoelen of banken geschoven. Deze Bredase ‘voedingsbodem’ bleek een decennia later essentieel te zijn voor de oprichting van Pier15®️.

Dat er veel talent uit deze subcultuur komt is voor ons niet gek. Het ontwikkelen en uitdagen van jezelf is sterk verbonden met de skatecultuur. Van artwork op de skateboards tot film en fotografie, het maken van magazines of het opzetten van je eigen kledingmerk. De DIY-mentaliteit is een belangrijk onderdeel van onze cultuur.

Rond 2008 ontstond de behoefte om een “eigen plek” te creëren. Het kleine skatepark op het Chasséveld voldeed niet meer aan de behoefte. Mede met het verdwijnen van de muzikale donderdagavonden in theatercafé Boulevard (‘Sex na schooltijd’, het concept van St. Joost leerlingen) ontstond er een grote vraag bij de nieuwe generatie skateboarders.

De oprichting

Martijn Gulden (eigenaar BONK skateshop) en Jeroen van Eggermond (Nine Yards) bevonden zich in het midden van de meerdere generaties skateboarders, die Breda rijk was. Zij hebben het tot hun missie gemaakt om een plek te realiseren waar skateboarden en cultuur samenkomen.

Na een lange 6 jaar lobbyen begon eindelijk de bouw van Pier15®️, op het Haveneiland. Het bouwproject is een schitterend voorbeeld van de kracht van de skateboard community en het DIY-principe. Met zeer beperkte middelen is er een van de mooiste skateparken van Europa gebouwd. Hierbij heeft iedereen binnen de skateboard scene in Breda zijn steentje bijgedragen.

Na 3 maanden bouwen en zwoegen, van s’ochtends vroeg tot diep in de nacht, was 3 oktober 2014 de eerste dag dat de deuren naar dit bolwerk zich openden. Honderden bezoekers traden de wereld van Pier15®️ binnen en deelden mee aan het startpunt voor een achtbaan aan ervaringen.

In de zeven jaar van ons bestaan is Pier15®️ uitgegroeid tot de plek waarvoor ze is gebouwd. Een plek waar nieuw talent tot wasdom komt, nieuwe generaties in aantocht zijn. Bovendien een plek waar iedereen welkom is, de regels net even iets anders zijn en nieuwe herinneringen worden gemaakt. Voel je vrij om deel te nemen aan deze beweging!

Tot snel bij Pier15®️