Nachtvlucht in Stedelijk Museum Breda - Pieter Laurens Mol, Nocturne, 1978

16 t/m 26 Augustus
Masterclass ‘Reach out into Space’
10:00 - 16:00

masterclass ism Stedelijk Museum Breda

Kunststudenten, creatieve geesten en jonge makers, melden! 

Wil jij leren van de beste kunstenaars, een sicke installatie bouwen bij Pier15® én exposeren in Stedelijk Museum Breda? Deze zomer organiseren Pier15® en Stedelijk Museum Breda een 6-daagse masterclass onder begeleiding van kunstenaar Yasser Ballemans. Geïnspireerd op het werk van beeldend kunstenaar Pieter Laurens Mol ga je aan de slag met thema’s zoals duisternis, het heelal, de toekomst en de nacht en werk je aan een installatie van ruimteschepen en -pakken in de breedste zin van het woord. 

Voor 45 euro ben jij bij deze masterclass: dat is inclusief materiaal, lunch, drinken én gratis toegang tot de expositie bij Stedelijk Museum Breda. Koop uiterlijk 17 juni jouw deelname-ticket via de bovenstaande button. Let op: we hebben plek voor 10 makers, dus snel zijn! 

WAT GA JE DOEN?

Tijdens de masterclass ga je in een groep van 10 makers, samen met kunstenaar Yasser Ballemans, twee keer drie dagen aan de slag met vraagstukken over de nacht en de toekomst, en onderzoek je met gerecyclede materialen hoe ruimteschepen en -pakken er uit kunnen zien.

Het proces wordt vastgelegd met film/fotografie. Dit beeld wordt ingezet bij de special edition van onze Pier Zine, onder leiding van Rosa Meininger van Studio Zandbak.

De expositie bij Pier15® wordt op 26 augustus met een knaller geopend – daar ben jij natuurlijk bij.

Nachtvlucht in Stedelijk Museum Breda - Pieter Laurens Mol, zonder titel (Draagbaar Schilderij), 1967

OVER PIETER LAURENS MOL EN NACHTVLUCHT

Bij beeldend kunstenaar Pieter Laurens Mol (1946, Breda) staan de kleur zwart en het duister voor veel meer dan alleen vernietiging en dood. Al sinds zijn jeugd is hij gefascineerd door de symbolische en de wetenschappelijke betekenissen van duisternis, zoals deze bijvoorbeeld terugkomen in melancholie of astronomie. Hij onderzoekt op welke wijze de mens onderdeel is van een groter geheel en hoe hij zich daartoe kan verhouden. De tentoonstelling Nachtvlucht laat vanaf 23 juli een selectie van Mols werk zien vanaf 1965 tot nu en neemt je mee in zowel de destructie als de schoonheid van het duister.

OVER YASSER BALLEMANS

Yasser Ballemans houdt zich als kunstenaar bezig met rituelen en de daarbij horende ornamenten. Hij onderzoekt hoe deze op een eigentijdse manier ingezet kunnen worden en hoe daarmee gezamenlijk betekenisvolle kunst gemaakt wordt. Dat doet hij vaak in samenwerking met andere makers en jongeren, door middel van sociale interventies. Tijdens de masterclass laat Yasser je kennismaken met verschillende werkwijzen en ontdek je nieuwe materialen. Geïnspireerd op o.a. Mols werk ‘Raketstart vanuit de Bredase binnenstad’ ga je samen de weg naar de ruimte onderzoeken.

Nachtvlucht in Grote Kerk Breda namens Stedelijk Museum Breda - Pieter Laurens Mol, The Sun (does not) Move(s), 1973 (2)

ALLE INFO OP EEN RIJTJE

Wat: Creatieve Masterclass geïnspireerd op de tentoonstelling Nachtvlucht in het Stedelijk Museum Breda.

Voor wie: Jonge makers, kunstenaars en creatieven tussen de 16 en 30 jaar.

Wanneer: 17 t/m 19 augustus en 24 t/m 26 augustus (totaal 6 dagen)

Waar: Kickoff bij Stedelijk Museum Breda. Werkperiode bij Pier15.

Kosten: €45
inclusief materiaal, lunch, drinken en twee weken gratis toegang tot de expositie bij het Stedelijk

Aanmelden: Koop vóór 17 juni jouw deelname-ticket.

De tentoonstelling Nachtvlucht en alle bijbehorende activiteiten zijn tot stand gekomen met dank aan: Fonds 21, Gemeente Breda en alle bruikleengevers.

Stedelijk Museum Breda is met tentoonstelling Nachtvlucht de winnaar van de Agnes van den Brandeler Museumprijs 2021.

De masterclass Reach out into Space zijn een samenwerking tussen Pier15®en Stedelijk Museum Breda.