Kaalstaart 2024

25 t/m 28 april
Kaalstaart Festival
12:00

Festival voor bètakunst

Gratis

Het eerste Kaalstaart Festival vond in 2012 plaats in Amersfoort als jaarlijks festival voor bètakunst. Sinds 2022 vaart het festival met drie historische binnenvaartschepen door het land om per locatie een weekend vol bètakunst te tonen

De Eestroom, de Serendiep en de Oostenwind meren dit jaar aan in Wageningen, Dordrecht en Breda. Het festival richt zich op bètakunst en biedt een podium aan kunstenaars die zich bezighouden op het snijvlak van kunst, wetenschap en techniek

Bètakunst is gebaseerd op natuurkunde, wiskunde, biologie en techniek. Denk daarbij aan kinetische kunst, bio-based kunst, door computergestuurde gereedschappen of door A.I. samengestelde kunst.

Om kunst en wetenschap nog dichter bij elkaar te brengen heeft Kaalstaart dit jaar onderzoekers uitgenodigd om actuele vragen uit de wetenschap te beschrijven. De bètakunstenaars is gevraagd om met hun werk op deze dilemma’s te reageren.

Kunst, techniek en wetenschap komen elkaar op deze manier tegen in een levendige mix van disciplines, en wordt op en rond de schepen een scala aan beeldende kunst, podiumkunst, onderzoek en nieuwe samenwerkingen aan het publiek getoond.