Van origine kent de urban scene een hechte, creatieve en flexibele cultuur. In deze tijden van crisis komen belangrijke maatschappelijke thema’s aan het licht en worden nieuwe vormen van samenkomen op de proef gesteld. Wij spraken twee pioniers in de culturele sector: Rinse Staal (operationeel directeur van skatepark en culturele ontmoetingsplaats Pier15) en Tyrone Tjon a Loi (oprichter van Goldfished, T*Agency en Podcast City). Wat is hun boodschap en hoe zien zij de toekomst?
Het hele item kan je checken op MESTmag.
Geschreven door: Lisa Habets
Tyrone: “Verenigen is wat mij betreft altijd al belangrijk geweest. De huidige situatie zorgt er wel voor dat de behoefte aan vereniging groter is dan ooit tevoren. Hierdoor zijn we meer open-minded en creatiever geworden als het gaat om verbinden en samenkomen. De lockdown heeft ons bewust gemaakt van waar we staan en waar we naartoe willen. Iedereen denkt serieuzer na over zijn of haar toekomst.”
Rinse: “De impact van de crisis op jongeren en jongvolwassenen merken wij elke dag. De plekken waar ze normaal gesproken ontmoeten en ontdekken, zijn nu gesloten. In plaats daarvan zwerven ze rond, buiten op straat.”
Rinse: “Zeker, de waardes van een community worden nu heel zichtbaar. Wat is belangrijk en wat is bijzaak? Als er iets duidelijk wordt tijdens deze crisis is het wel hoe graag mensen willen ondernemen en ontmoeten. We voelen heel sterk de liefde en commitment van onze doelgroep. Dit biedt de mogelijkheid om onze programmaonderdelen aan te scherpen of nieuwe projecten te starten.”
Tyrone: “Klopt, mensen zijn nu nog gretiger. In Tilburg spreek ik veel jonge makers die aan de slag willen met hun ideeën. De steeds veranderende maatregelen maken het wel lastig om iets te plannen of organiseren. De toekomst biedt momenteel weinig zekerheid.”
Tyrone: “Vanuit de organisatie Pieterboys ben ik betrokken bij een samenwerking met Studio Bangana & Ateliers Tilburg. We zijn een nieuwe creatieve hotspot aan het ontwikkelen met o.a. een radiostation en vernieuwende horeca. Daarnaast heb ik de afgelopen periode samen met mijn collega Rozemarijn Romeijn bij Theaters Tilburg een jongerenafdeling opgericht genaamd T*Agency. Jonge makers met goede ideeën krijgen bij ons een werkbudget om hun plan te realiseren. Tot slot heb ik met de organisatie Podcast City een podcast marathon georganiseerd waarbij jonge podcastmakers de mogelijkheid kregen om hun eigen podcast op te nemen over een onderwerp naar keuze. Deze staan inmiddels online.”
Rinse: “De behoefte om te ontmoeten en te verbinden heeft bij Pier15 geresulteerd in de zine Plakdrang. Hierin staat vrij werk van 37 kunstenaars rond het thema ‘samenkomen’.”
Tyrone: “Vooral door het gesprek aan te gaan met de omgeving over de omgeving. Tilburg is zich als stad hard aan het ontwikkelen en het is goed om stil te staan bij wat er speelt en waar ruimte ligt voor verbetering. Ik wil zoveel mogelijk kansen aangrijpen door projecten op te starten of andere mensen te stimuleren om zelf aan de slag te gaan.”
Rinse: “Een stad zonder urban sports & culture is een stad waar de toekomstige generatie niet zou willen wonen of werken. Daarom zijn plekken zoals Pier15 essentieel. Deze nieuwe vorm van sport beoefenen, cultuur tot je nemen en samenkomen is hét straatvoorbeeld voor een inclusieve en diverse stad. Ondertussen zijn plekken zoals Strijp-S in Eindhoven en de Spoorzone in Tilburg permanente a-locaties in de stad geworden. De grote vraag is of Breda en Den Bosch zullen volgen.”
Rinse: “De urban scene is altijd al een voorloper geweest als het gaat om het combineren van sport, cultuur en vrijetijdsbesteding. Ik denk dat we nog veel meer van dit soort hybride vormen gaan zien. Waar je vroeger naar een museum ging om kunst te bekijken, zal in de toekomst het samenkomen vele malen belangrijker zijn. Ik wil kunst kijken en vrienden ontmoeten, en dat het liefst met een skateboard onder mijn voeten.”
Tyrone: “Wanneer we focussen op jongeren en jongvolwassen binnen cultuur denk ik dat we moeten spreken over Youth Culture. Binnen deze scene zie je dat jonge mensen binnen het culturele veld meer dan ooit bezig zijn met maatschappelijke thema’s zoals Black Lives Matter, queerness, klimaat, spiritualiteit en politiek. Omroep Zwart is hier een sterk voorbeeld van. Binnen de Youth Culture wordt er op creatief gebied gekeken naar nieuwe manieren van expressie, innovatie en sociale verbinding. Dit moeten we omarmen. Zo blijven we open-minded en up-to-date.”
Zaterdag 20 juni zou hét festival zijn waarop het eigenlijk altijd regent, maar waar dat helemaal niks uitmaakt. De eerste jaren als Surf&Turf Outdoor, afgelopen jaar voor het eerst als Het Volksinitiatief waarbij we samenwerkten met andere underground muziekorganisaties uit Breda.
Dit jaar een heel ander probleem, namelijk het feit dat we niet eens een festival mogen organiseren. Ons underground kindje moet dus een jaartje wachten. Helaas kunnen we daar niets aan veranderen, daarom in deze post een trip down memory lane. Met (een deel van) de hoogtepunten van ons favo festival in Brabant. Natuurlijk zie je hier de jaarlijks terugkerende surfplank, de kliko van 2018 en de gelukkigste gezichten ooit.
Credits voor alle foto's aan Rosa Meininger en Max Fransen.
Klik hier voor een playlist die we terugvonden met de line-up van 2018. Kan je lekker luisteren terwijl je plaatjes kijkt zodat je je toch een klein beetje op het festival waant.
De allereerste keer: Surf&Turf Outdoor 2015, of nee, Snipperdag 2015. De regenachtigste editie ooit, op zondag nog wel, maar wat was het een mooi feestje. Het was meteen duidelijk dat we dit vaker moesten gaan doen. Zelfs de (hele jonge) jongens van Iguana Death Cult waren er al bij!
Line-up: Birth of Joy, zZz, The Black Marble Selection, The Black Cult, The Afterveins, The Mind Flowers, Iguana Death Cult, Double Veterans (BE) en Mountain Bike (BE)
In 2016 hadden we de smaak te pakken, we kunnen best zeggen dat het terrein er nooit zo vet uit heeft gezien als dit jaar. Een super sick podium, zelfgemaakt door Yan de Hoogh, de brandweerbus van Iguana als 2e stage én een mega houten paard midden op het terrein. Oh en er was regen.
Line-up: Night Beats (US), The Homesick, The Glücks (BE), Iguana Death Cult, Saint Tangeringe Convention (CH), AREAS, Fuckfuckfuck, Creepy Karpis, Venus Tropiceaux, The Hazzah
2017 was het jaar met die hele sicke grote zwarte tent, die overigens nog steeds hoog op ons verlanglijstje staat, want wat was dat vet! De dag begint regenachtig, as usual, maar de gele ponchootjes komen onverschrokken aanfietsen. Waarschijnlijk herinnert iedereen zich het magische moment wel dat het zonnetje doorbreekt terwijl onze held, the man, the myth, the legend: ROLANDO BRUNO op het podium staat. Er zijn echt heel veel foto's van dit moment met hele gelukkige gezichtjes erop, eentje ervan zie je hieronder.
Line-up: Death Valley Girls (US), Heaters (US), Surf Curse (US), Las Robertas (CR), Rolando Bruno (AR), Häxxan (IL), The Black Marble Selection, Those Foreign Kids, Passing Goat, Korfbal, The Mighty Breaks
In 2018 zag het er heel lang naar uit dat het niet zou gaan regenen, natuurlijk was dat niet het geval. Dit jaar bestond de line-up voornamelijk uit toffe bandjes uit Nederland, zo was het o.a. dat jaar met Ploegendienst en de kliko. Oh en we hadden dat hele leuk promo filmpje met Frits en de gieter (zie screenshot bovenaan!).
Line-up: Frankie and The Witch Fingers (US), Ploegendienst, St Tropez, Mexican Surf, Bye Beneco (SA), Niko, Is Bliss (UK), Abdomen, MILLENNIALS
En in 2019 was er Het Volksinitiatief. Een protest tegen het magere cultuurbeleid van Breda voor de underground cultuur. Voor de line-up sloegen we de handen ineen met andere organisaties die verantwoordelijk zijn voor de alternatieve programmering in Breda. Deze dag ging de boeken in als een knaller, met regen en zonneschijn, zoals gewoonlijk. Zoals 3voor12/Breda het mooi samenvatte: “lekker rossen, dansen, surfen en stagediven. Niks te gek. Leve de underground!”
Line-up: Iguana Death Cult, Marbled Eye (US), The Pinheads (AU), Lotus, The Hazzah, Beach Coma (verving Drunktank), The Small Breed, Psyso, Bront (BE)
Tot slot nog een shout-out naar iedereen die heeft meegeholpen aan dit festival. Alle vrijwilligers die jaarlijks helpen met het opbouwen, Bunker Tattoo die er ieder jaar bij waren om te tattooëren, Il Bandito die sinds de eerste editie pizza's komt bakken en natuurlijk alle andere toffe foodtrucks en organisaties die een steentje hebben bijgedragen. En ook heel belangrijk: Rosa Meininger en Max Fransen die ieder jaar deze dag op de gevoelige plaat vastleggen, zodat wij nog jaren kunnen nagenieten!
EN JIJ NATUURLIJK OOK BEDANKT! Jullie maken het festival wat het is en zorgen voor de fantastische sfeer die ieder jaar weer op het Haveneiland heerst <3
Gelukkig hoeven we niet een heel jaar te wachten voor Surf&Turf vibes, jullie hebben namelijk nog een show van Paracetamøl en Bongloard van ons tegoed. Deze zou al in maart zijn, maar we zijn op zoek naar een nieuwe datum. Zodra er meer zekerheid is over evenementen horen jullie van ons!
dit stukje geschiedschrijving – jawel - ligt al 1,5 jaar te wachten op de plank. Waarop? Nou ja, op dit mooie moment! PIER 15 Skatepark bestaat 5 jaar! Dus: Rinse Staal over de succesformule aan de Veilingkade. Breda Vertelt!
Met Breda Vertelt borgt het stadsarchief Breda verhalen uit de stad, die van toen en nu, voor straks. Daarmee geven we context aan het archief in ons depot. Pier 15 opende op 3 oktober 2014 de deuren. Mede door initiatiefnemers Jeroen van Eggermond en Martijn Gulden groeide het skatepark snel uit tot veel meer dan dat. Want wat gebeurt er niet?
Geproduceerd door UmaMedia Visual Storytellers. Fotografie: Rosa Meininger.
Vieze Anita, Surf & Turf Fest, Haveneiland #erfgoed #cultuur #skaten#cultuur #subcultuur #sport #etcetcetc Bonk Nine Yards Skatepark Co#bredabrengthetsamen Gemeente Breda #première
In 2019 vind voor het eerst Het Volksinitiatief plaats op het Haveneiland. We hebben de handen in een geslagen met andere organisaties die verantwoordelijk zijn voor de alternatieve muziek programmering in Breda voor een vet festival met een brede line-up. Het volk neemt het initiatief als protest tegen het magere cultuurbeleid van Breda voor de underground cultuur!!
Op 15 juni veranderen we ons buiten terrein weer in een walhalla voor garage, psych rock en andere genres met veel gitaren en harde drums. Afgelopen jaren stond deze datum in het teken van Surf&Turf Outdoor, maar het is tijd voor verandering. Tijd om samen te komen te creëren. En dit gaan we doen met 7 andere Bredase organisaties. Even een voorstelrondje. We vroegen iedereen die mee doet aan het festival: Voor degenen die jullie nog niet kennen, wat is jullie bijdrage aan de underground scene in Breda?
Surf&Turf biedt een podium voor de garagerock scene in Breda. Het is niet zo’n heel groot genre in Nederland, maar wij vinden het heel tof, dus proberen via Surf&Turf er meer mensen voor te enthousiasmeren! Dit doen we sinds het begin in samenwerking met Pier15, wat tevens de thuisbasis is voor de meeste Surf&Turf events.
Punkrock Riot is een organisatie die ervoor zorgt dat er in Breda jaarlijks een aantal punkrock georiënteerde avonden zijn. Wij als liefhebbers vonden het jammer dat er op dit vlak weinig tot niets gebeurde in Breda, natuurlijk zijn er wel wat algemene organisaties die af en toe ergens een punkrock bandje tussen proppen, maar dat kreeg in onze ogen niet de aandacht wat het verdiende. Daarom zijn wij Punkrock Riot gestart. Een aantal jaar geleden en vonden we al snel een goede thuis basis bij onze vrienden van MEZZ De afgelopen jaren hebben zij het voor ons mogelijk gemaakt dat er diverse edities van verschillende grootte hebben kunnen plaatsvinden. Van kleine zaal tot de grote en zelfs een XXL editie die in beide zalen plaats vond.
But Film Festival Degenen die ons nog niet kennen hebben kunnen (of beter: zijn moreel verplicht) zelf (te) komen ontdekken wat wij bijdragen (dat is namelijk UNDERGROUND!) of ze kunnen het rondvragen en besluiten weg te blijven. Even goede vrienden maar wij raden sterk het eerste aan! Over het algemeen is het zo; als je uit Breda komt en ons nu NOG niet kent weet je waarschijnlijk niet eens dat Breda een underground scene heeft... Dat klinkt wellicht ongebruikelijk arrogant van ons, maar dat mag wel eens een keertje na 14 jaar.
3voor12/Breda is de lokale tak van VPRO's 3voor12 en heeft als doel het promoten en bevorderen van de lokale Bredase scene. Daarbij doen we verslag van alles wat er in de stad op muzikaal gebied gebeurt, al sinds 2007. VPRO's 3voor12 is een alternatief platform in Nederland. Als alternatief platform hebben we vanzelfsprekend een voorliefde voor wat in de underground speelt en ontstaat.
Onderstroom heeft als doel het samenbrengen van alle leeftijden door middel van vergeten of experimentele genres. We hebben geen winstoogmerk, dit zorgt er ook voor dat we artiesten boeken die normaal niet aan bod komen.
PARA ontstond in 1981 omdat we met een aantal vrienden zagen dat de bands die wij leuk vonden (punkbands) nergens in Breda optraden. “Do it yourself” was in die tijd het credo. We besloten dus maar om zelf op het Van Coothplein concerten te gaan organiseren. Het eerste jaar echt alleen maar punkbands, daarna ook allerlei andere genres; maar altijd bands die anders niet in Breda zouden spelen. Als het even kon altijd iets uit Breda of de regio erbij (als headliner of voorprogramma).
Grey is een platenzaak aan het Van Coothplein van vinyl connoisseur Marthy Coumans. Hij is gespecialiseerd in het selecteren van de beste originele collectable 33’s en 45’s in allerlei stijlen. Daarnaast heeft Grey ook regelmatig toffe artiesten naar Breda gehaald in samenwerking met Electron.
Wat vind je van de insteek van Het Volksinitiatief en waarom vind je het tof of belangrijk om er iets aan bij te dragen?
Punkrock Riot Wij vinden de insteek van Het Volksinitiatief helemaal top! Op deze manier komen toffe organisaties uit Breda bij elkaar in een festival. Mij lijkt dat we elkaar versterken op deze manier en het publiek heeft de mogelijkheid elkaar, en elkaars ‘avondje’ te leren kennen.
3voor12/Breda Geweldig! Surf & Turf Outdoor was al een van onze favoriete festivals in Breda en we zijn vereerd dat we een steentje bij kunnen dragen aan Het Volksinitiatief. De boodschap is ook duidelijk: de underground verdient meer aandacht in Breda. Zo hou je de stad levendig, interessant en aantrekkelijk voor mensen van binnen én buiten de stad. Dat vinden wij belangrijk.
PARA Ik vind het concept achter het VI mooi: niet bij de pakken neerzitten en klagen dat het zo slecht gesteld is met de cultuur in Breda, maar met een heleboel clubs/organisaties de schouders eronder zetten en samen een vet festival organiseren.
BUT Film Festival Heerlijk! Een bij elkaar geraapt zooitje met het hart op de goede plek, hier voelen wij ons helemaal thuis natuurlijk en wij zijn blij dat we kunnen en mogen bijdragen. Wij weten er met het BUT Film Festival ieder jaar er een enorme puinhoop van te maken en we gaan dat samen met Het Volksinitiatief ongetwijfeld weer overtreffen.
Naar welke artiest/onderdeel van het programma kijk je het meeste uit en waarom?
Surf&Turf Marbled Eye! Tot nu toe zijn er twee edities van Country Club Breda geweest en beide keren werden we compleet weggeblazen door de vette bands die daar stonden. Ik (Maud) kende Marbled Eye nog niet, maar heb hele hoge verwachtingen van hun live show! Onderstroom Ik kijk het meeste uit naar Iguana Death Cult, ik volg ze al vanaf het begin en ben nog steeds een grote fan.
3voor12/Breda Uiteraard naar Bront, die hebben we voorgedragen. Het wordt het eerste optreden in Nederland voor hen en Brent en zijn band hebben er superveel zin in. Sowieso alle bands, de acts die we gaan ontdekken en de namen die we al kennen.
Punkrock Riot O jee... Wij gaan toch bands noemen die door onze eigen organisatie zijn geleverd… hahaha! Heel veel zin in Lotus en Drunktank, in onze ogen zijn dat beiden knallers!! En natuurlijk.. Iguana Death Cult. Erg vette band, veel energie ik verwacht dat de voetjes massaal van de vloer gaan!
Wie zou je graag op een van je events willen boeken als je alles en iedereen kon kiezen? Dead or alive, gratis of 10 miljoen euro bookingsfee, maakt niet uit. En waarom?
Surf&Turf The Grateful Shred. Dank aan mede-organisator Martijn v/d Meeren voor deze tip! Deze band is de perfecte Surf&Turf band. Het is surf, het is Grateful Dead, echt heel erg vet! Wachten op die Europese tour en dan gaan we ze zeker naar Breda proberen te halen!
PARA Tom Waits. Al meer dan 40 jaar mijn favoriete zanger. Integer artiest, blijft zoeken naar vernieuwing en blijft daardoor ook verrassend en relevant. Naast muzikant ook te zien in diverse films (o.a Down By Law en Coffee and Cigarettes). Heb ‘m een paar keer live gezien en dat waren altijd geweldige concerten.
Onderstroom King Gizzard and the Lizard Wizard omdat ze een geweldige band zijn met een fantastische harmonie. Muziek waar je helemaal in op kan gaan.
3voor12/Breda Dit is een heel moeilijke vraag. Qua Bredase bands zou ik zeggen Four One And Only's, alleen al omdat Marthy Coumans van Grey het daar tegen me (Daniël) zo vaak over heeft: zijn indie-/postpunk band uit de jaren tachtig en negentig waarmee ze internationaal succes hadden en die ik nooit live heb gezien. Ondertussen wel nieuwsgierig naar. Uit de categorie dead or alive: hoe vet zou het zijn om Captain Beefheart en zijn Magic Band op je podium te hebben? De man die zoveel vette bands heeft beïnvloed en tegelijkertijd de underground verpersoonlijkte? Maar goed, moeilijke vraag, het antwoord kan volgende week alweer anders zijn. Bijvoorbeeld Lou Reed, Prince of Daniel Johnston (die nog leeft).
Wanneer/wat/waar is jullie eerstvolgende event?
Surf&Turf Op 29 augustus hosten we een avond tijdens het BUT Film Festival. Dit is de derde keer dat we dat gaan doen, en het is zeker gebleken dat Surf&Turf en BUT een match made in heaven zijn! Mensen die graag met anderen willen delen wat ze leuk vinden!
Punkrock Riot Eind oktober zijn we weer terug in Mezz. Maar natuurlijk zijn we eerst bij het Volksinitiatief op 15 juni!!
GREY Grey gaat Breda verlaten. Eind juli sluit de winkel. We gaan verder in Amsterdam of Antwerpen. Bijzondere en niche winkels en initiatieven hebben het in Breda historisch moeilijk. Grey is/was een van de beste collectable platenwinkels van de Benelux en had voor 80% klanten van buiten Breda en vooral de beurzen waren in de grote steden goed. Vandaar de keuze.
BUT Film Festival Van woensdag 28 augustus t/m zondag 1 september vind HET film festival van Nederland voor B-movies, Underground & Trash Films plaats! Vijf dagen films vol geweld, absurditeit, creativiteit en meligheid. Naast films een randprogramma vol met dichters, performances, muziek, kunstexposities en meer! Wij zijn dan te vinden bij de Nieuwe Veste (ingang aan de St Janstraat) en vertonen ook films bij Chassé Cinema. Verder kun je het beste onze website/nieuwsbrief en social media meuk in de gaten houden voor al onze andere evenementen. Kaarten voor het BUTFF 2019 zijn al verkrijgbaar!
------------------------------------------------------
De line-up voor Het Volksinitiatief is al even bekend, maar hier nog alles even op een rijtje.
Iedereen die een ticket in de voorverkoop haalt maakt kans op 2 combi tickets voor Dour Festival! TICKETS: https://pier15.stager.nl/web/tickets/323110
Iguana Death Cult – Surf&Turf
Marbled Eye – Country Club Breda
The Pinheads – Surf&Turf
Lotus – Punkrock Riot
The Hazzah – Surf&Turf
Drunktank – Punkrock Riot
The Small Breed – Surf&Turf
Psyso – Onderstroom
Bront – 3voor12/Breda
Lotte’s New Wave Cave
Dieke Coumans - Grey
Mandroiids - Onderstroom
Jaap Kuyper - Onderstroom
DJ PJ - PARA
Coco Bryce & Beverly Crush - Surf&Turf
I ♥ New Wave DJ's - PARA
BUT Bioscoop
Korte films van BUT Film Festival
Falus Karaoke Show
Oke, hier spelen we een beetje vals, want deze jongens komen uit Utrecht, maar hebben een verdomd leuke karaoke show met nummers uit oude skate video’s. We blijven toch een skatepark.
Brixton bowl battle
Win vette Brixton prijzen in de bowl, dus bring your skateboard!!
Tot 15 juni!!!
NAT valt in de categorie HARDCORE CARNAVAL, Een lopende encyclopedie als het gaat over carnavalsnummers en tradities, daarnaast een carnavals-dj en organisator van het legendarische feest “With carnaval we Hos”. Reden genoeg voor een aantal vragen!
Nog een paar nachtjes en dan is het carnaval, kan je beschrijven wat er nu door je heen gaat?
Voornamelijk spanning, dit om twee redenen. Eén omdat het zo verdomd leuk is en ik niet kan wachten, twee is dat de voorbereidingen ontzettend druk zijn wat een lichte mate van stress oplevert.
Aanstaande zaterdag is “With Carnaval we Hos” bij Pier15. Wat is de geschiedenis van dit feest en waarom organiseer je het?
Samen met een maatje van mij, Jerom, zijn we 6 jaar geleden begonnen met dit feest. We vonden dat er te weinig carnaval in Breda was tijdens carnaval. Onze vrienden gaan heel het jaar naar techno/house feestjes en we merkten dat dat tijdens carnaval doorliep maar dan verkleed. Dat kan niet, het is maar 1x carnaval en daar hoort carnavalsmuziek bij! Daarnaast werd in de meeste kroegen een vast repertoire van 10 nummers gedraaid. Wat nog meer weg heeft van apres-ski dan carnavalsmuziek. Meestal houdt het op bij “toeter op je waterscooter” en “paard in de gang” en dat elk uur, als je geluk hebt hoor je nog “cowboys en indianen” maar dan houdt het ook wel op.
Toen zijn we begonnen met ons feest, we kunnen/konden allebei niet draaien. Gelukkig draait carnaval niet om mixen en puur en alleen op platenkeuze. En die hadden we wel. Het dj-duo Gerst& Nat was geboren. Elke carnaval zijn we dagen op het internet aan het zoeken naar die ene carnavals parel die nog niet ontdekt is. Elk jaar komen er veel nieuwe platen uit, en ondanks dat ze de eerste keer verschrikkelijk klinken kunnen ze toch geniaal zijn. Een voorbeeld hiervan is de plaat van Evert Baptist met “Lalala Gehaktbal” toen ik die voor het eerst hoorde dacht ik dit werkt niet, dit is te makkelijk. En na 4x bleek ik het toch geniaal te vinden en draai ik hem graag. Enkele favorieten van me zijn “Het Slavenkoor” En “lalalalala” van Strauss, lekker meeblèren. “Hoe lang is een Chinees” doet het ook altijd goed.
Overigens 2 jaar voordat “Hoe lang is een Chinees” doorbrak bij het grote publiek in Breda, heeft Jerom die originele versie gevonden op youtube. Toen draaiden wij hem bij onze feesten en kwamen de mensen na afloop vertellen hoe goed ze die plaat vonden. Daarna is de cover versie gelanceerd die we nu allemaal kennen. Toch een stukje geschiedenis.
Naast jullie platenkeuze hebben jullie ook een eigen carnavalsplaat uitgebracht (2015). Kunnen we die aanstaand weekend ook weer beluisteren?
Lachend; Ik moet zeggen dat Jerom er altijd enthousiaster over was dan ik. Niet dat ik me ervoor schaam, maar ik vond het niet het beste carnavalsnummer. Tijdens klûnen in Dok19 heb ik 11 uur gedraaid en toen heb ik er niet eens bij stil gestaan om hem te draaien.
Dan nog de vraag wat de definitie van Hossen is? Je gebruikt het woord nergens anders dan bij carnaval en daar zijn we toch heel benieuwd naar.
Hossen kan je verstaan als het gemoedelijk dansen met carnaval. Dus zoals je allerlei dansstijlen hebt zoals ballet, twerken, weet ik veel… Je hebt overal wel een naam voor. Bij carnaval maakt het niet zo uit wat je aan het doen bent. Je bent gewoon een beetje aan het springen en te dingen, tegen elkaar aan. Dat is dan de carnavalsdans. Niemand staat professioneel te dansen op carnavalsmuziek. Niemand weet echt wat hij moet doen. Als je erin komt (de muziek) dan ga je wilder bewegen en hoger springen tegen elkaar aan, En dat noemen we dan HOSSEN.
Je bent in Breda bekend in je nonnen pak, wat is daar het verhaal achter?
In het begin van mijn carnavals-leven trok ik altijd wat anders aan, toen op een jaar kocht ik voor het eerst een heel pak en dat was het nonnen pak. Ik ben zelf een redelijk control freak (weet ik nu), en ik had een hele leuke carnaval gehad in dat nonnenpak. Dus was het niet meer dan logisch om het jaar erna weer het nonnenpak aan te trekken. Dan begint iedereen je te herkennen, die gast die altijd dat nonnenpak aan heeft met die elvis bril. En nu kan ik niet meer terug. Als ik dat nonnenpak aantrek verander ik ook absoluut, dan gebeurt er iets met me. Lachend: Het klinkt stom, maar als ik dat pak voor het eerst op carnavals vrijdag aantrek dan stroomt er een energie door me heen die nergens mee vergelijkbaar is. Het is ook nog altijd hetzelfde pak als ik 13 jaar geleden kocht voor twintig piek.
Wat kunnen we aanstaande zaterdag verwachten?
Jerom komt helaas niet, die zit aan de andere kant van de wereld. De verwachting was dat hij nog naar Breda zou komen maar op het laatste moment bleek dat zijn familie langs kwam en kon hij helaas niet komen. Het feest aflassen kan natuurlijk niet dus moest ik er een andere invulling aan geven. Normaal draaien we met zijn tweeën heel de avond, om het nu alleen te doen leek me geen goed plan, dus heb ik mijn vrienden gevraagd.
Billy & Mauro openen, die gaan een Midden-Oosten ding doen met wereldse lollige nummers wat heel leuk gaat worden. Dan hebben we de gebroeders Geerts nog, ik heb geen idee wat ze gaan draaien maar dat zijn misschien wel de twee gasten die het meest van carnaval houden. Die komen ook gewoon uit Bavel dus die zijn knettergek. Robbie Geerts kwam twee weken geleden al aan met een nummer van Samson & Gert, ik had die nog nooit gehoord maar ik verwacht als hij die draait dat heel de tent gesloopt wordt. En ik sluit af met een classic NAT set.
Miro, bedankt voor het interview! De eerste keer dat ik een diepte interview over carnaval heb gedaan. Bij Pier15 kunnen we niet wachten dus tot zaterdag!
Interview met Koen van Geel
Interview met Jimmy de Kok
Een klein vogeltje vertelde ons over Hamama, een mysterieuze nieuwe wind op Instagram. We volgden hem al een tijdje en hebben hem gevraagd om te exposeren in ons café. Zijn werk is nog een weekje te zien, dus een goed moment om wat meer te weten te komen over de man achter dit fenomeen: Jimmy de Kok!
De expositie is te zien tot en met 13 februari
Interview met Juup Luijten
Tijdens de Cultuurnacht wordt Pier15 gekaapt door een leger aan 13-jarigen. Dit gebeurt onder leiding van beeldend theatermaker Juup Luijten in samenwerking met Schippers & Van Gucht. De voorstelling BOEIEND, MAAR HET IS NIET IETS WAT ME INTERESSEERT is eigenlijk geen voorstelling, maar een praktijkcursus veranderingsbereidheid voor volwassenen. Nieuwsgierig geworden? Check hier ons interview met Juup:
Tijden: 20:00 | 21:00 | 22:00 | 23:00 Afterparty met Planet Disco van 0:00 - 4:00
Waarom hebben volwassenen een praktijkcursus veranderingsbereidheid nodig? Ik loop er zelf vaak tegen aan dat hoe ouder ik word, hoe moeilijker ik het lijk te vinden om veranderingen toe te passen in mijn leven. Ik ben zo gewend geraakt aan de manier waarop ik dingen doe dat het veel van me vraagt als ik die wil veranderen. Dat brengt me in een onzekere positie, waardoor ik liever bij het oude vertrouwde blijf.
Ik heb het idee wat we als mens en maatschappij, of als de wereld, toch dingen moeten veranderen omdat het anders dreigt gigantisch mis te gaan met de aarde en dat is natuurlijk een soort spoiler voor de toekomst van de nieuwe generatie.
Waar komt de titel vandaan? In mijn ogen zijn pubers het meest veranderingsbereid. Dat klinkt misschien gek want je zou denken dat pubers juist heel dwars zijn, zo moeilijk mogelijk en ze lijken zich totaal niet te interesseren in de wereld waardoor ze een soort lakse houding hebben. En daar komt meteen de titel vandaan: BOEIEND, MAAR HET IS NIET IETS WAT ME INTERESSEERT. Het boeit ze wel, maar ze durven zich daar individueel nog niet voor te uiten want ze weten nog niet zo goed wie ze zelf zijn.
Waarom heb je specifiek voor 13-jarigen gekozen? In aanzet tot deze voorstelling heb ik als uitgangspunt genomen dat volwassenen eigenlijk in een luxe positie blijven hangen waarin ze een soort van op de top zitten. Hiervoor heb ik een metafoor gebruikt: Vanaf je 12e blijf je heel de leven de koning van het klimrek.
Als je in groep 8 zit ben je geworden wie je bent, je bent stappen aan het maken. Op de basisschool ontwikkel je voor het eerst je eigen leven. Je gaat dingen doen los van je ouders, verzorgers, buren, broertjes, zusjes etc. Dat houdt je vol tot groep 8 en daar wordt je rijkelijk beloond: Je bent de koning van het klimrek, de baas van alle speeltoestellen op het plein en ter ere van jouw afscheid wordt er een grote musical gemaakt. Máár jouw speelplaats begint overvol te raken want alle volwassenen blijven er ook hangen. Zij durven niet meer over het hek heen te springen en ik denk dat die 13 jarigen, die dat speelplein achter zich willen laten zelfs het lef hebben om over ons heen, over dat hek te springen. Dat zij wel durven die stap te zetten en eigenlijk nog een veel grotere sprong te maken, misschien wel het diepe in, want angst is de grootste vijand van verandering. Zij vinden het ook allemaal even eng, iedereen vind het eng, maar we zullen het toch moeten doen.
Wat wil je met deze voorstelling aan het publiek meegeven? We moeten ons er bewust van zijn dat dit helemaal geen verschil gaat maken, maar dat dit het eerste verschil is om een verandering aan te gaan voor een nieuwe generatie. We hebben geen oplossing voor het grootste probleem van de maatschappij maar we proberen er wel gehoor aan te geven en in die zin is het een noodkreet waarmee we hopen een soort bewustwording te creëren. Ook op basis van het feit dat de ervaringsdeskundigen, de 13-jarigen zelf, ons laten zien dat zij bereid zijn om hun leven te veranderen.
In de voorstelling zien we veel plastic voorbijkomen zoals het frame met banners wat al in het skatepark hangt. Kun je daar iets meer over vertellen? Alle materialen voor de voorstelling hebben we op basis van oproepen verzameld, dus er is niets nieuw geproduceerd. De banners zijn allemaal banners die voor incidenteel gebruik waren: een specifiek weekend of festival bijvoorbeeld. De meeste hebben een datum erop waardoor ze niet meer gebruikt kunnen worden. Het hout van het frame zijn allemaal restanten uit de opslagen van productiehuizen. Daar hebben we hout verzameld en daar hebben we de facilitaire theaterwerkplaatsen een frame van laten bouwen. Het hout zal na de voorstelling ook verzaagd worden tot brandhout en dat zal dan gebruikt worden op een locatie waar ze verwarming stoken op hout zodat we dat in ieder geval nog een soort thuis kunnen geven.
Alle kostuums bestaan ook uit verzamelde kleding met logo’s, er zit veel sportkleding bij, maar ook veel restanten die we zelf van het gezelschap hadden. Zo hebben we in de trailer gebruik gemaakt van blauwe pingpong balletjes die ooit verkeerd besteld waren en nog steeds ongebruikt in de doos zaten. Ik ben eigenlijk heel directief met die materialen om gegaan: wat hebben we en wat kunnen we er mee creëren?
Als het een cursus is, is het dan ook interactief? Het is niet interactief, maar aan het einde kan het publiek wel een keuze maken. Daar ben ik erg benieuwd naar. Ze kunnen twee keuzes maken en daar is geen goed of fout in. Een verschil in mening bestaat, maar goed of fout eigenlijk niet. Als iemand zegt: ‘ik ben niet bereid om te veranderen’, dan vind ik dat oke, maar het is wel goed voor mij om dat te weten want dan schat ik die persoon wel op een andere manier in. Maar dat is natuurlijk persoonlijk!
Copyright 2018 | All rights reserved.